Marjolijn Schreiver

Autisme is ...

  • misschien niet wat je denkt, en voor iedere autist weer anders
  • voor oud en jong, mannen en vrouwen
  • levenslang anders zijn
  • ingewikkeld, om te hebben en om te verklaren
  • erfelijk
  • veelzijdig, maar dat is een andere website
  • niet mild, al lijken de verschijnselen licht.
Het Rosie resultaat

Boek:  Het Rosie resultaat

Het Rosie resultaat (2019) van Graeme Simsion is het derde boek uit een reeks die het leven van Don Tilman beschrijft. In het eerste boek Het Rosie project hebben we kunnen lezen hoe Don de vrouw van zijn dromen kon veroveren, ondanks maar ook dankzij zijn a-typische eigenschappen van een duidelijk herkenbare Asperger. Don noemt zichzelf “sociaal incompetent, maar ook een innovatieve probleemoplosser”.
In het tweede deel Het Rosie effect krijgen ze samen hun eerste kind, wat de nodige complicaties met zich meebrengt.
Aan het begin van dit derde deel verhuizen Don en Rosie met hun tienjarige zoon Hudson vanuit New York naar Melbourne, Australië. Rosie krijgt daar een nieuwe baan, “het was nu Rosies beurt om carrière te maken nadat ze de eerste 10 jaar de opvoeding van hun zoon grotendeels op zich had genomen.”
Hudson krijgt problemen op zijn nieuwe school. Daarom ontwerpt zijn vader een project met sociale-vaardigheidstraining waarmee hij Hudson op geheel eigen wijze door zijn schooltijd heen zal loodsen. Hij ziet de parallellen tussen zichzelf en zijn zoon, en hoe zijn vader vroeger met hem was omgegaan.
De school eist dat Hudson getest wordt op autisme. Don heeft in het verleden zelf slechte ervaringen gehad in de psychiatrie, en heeft daar weinig vertrouwen in.

Situaties en sociale conventies worden vanuit Dons gezichtspunt benaderd. Dat geeft een verfrissende nuchterheid, met een ironische stijl en een ‘andersom’ denken dat door veel mensen als grappig wordt ervaren. Voor iemand met autisme is het echter gewoon, en prettig om te lezen.
Ik vind het boek ontroerend door de onbevangenheid waarmee de hoofdpersoon Don zichzelf en wereld om hem heen beschrijft, en door de liefde waarmee hij omgaat met zijn zoon.  Het is een ‘feel-good’ verhaal met een luchtigheid die de meeste problemen die hij tegenkomt – en die veel lezers die te maken hebben met autisme zullen herkennen – behapbaar maakt.
Net als de eerste twee delen heeft ook dit boek een ‘happy end’. Het is tenslotte fictie!

Scroll naar boven