Marjolijn Schreiver

Autisme is ...

  • misschien niet wat je denkt, en voor iedere autist weer anders
  • voor oud en jong, mannen en vrouwen
  • levenslang anders zijn
  • ingewikkeld, om te hebben en om te verklaren
  • erfelijk
  • veelzijdig, maar dat is een andere website
  • niet mild, al lijken de verschijnselen licht.
Boek: Met de jaren

Er is te weinig aandacht voor herkenning en behandeling van o.a. autisme en ADHD bij ouderen. Veel hulpverleners en hulpvragers denken dat het geen zin meer heeft om daar onderzoek naar te doen wanneer iemand 70 jaar of ouder is. Maar het positieve effect van een late diagnose moet niet onderschat worden.

—————————————————————————————————-

Boek Met de jaren door Arjan Videler en Rosalien Wilting (2023).
“Waarom het wel zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelen”

Er is te weinig aandacht voor herkenning en behandeling van psychische problemen bij ouderen. Veel hulpverleners en hulpvragers denken dat het geen zin meer heeft om daar onderzoek naar te doen wanneer iemand 70 jaar of ouder is. Dat komt door vooroordelen, want feitelijk blijkt hier niets van waar te zijn. Veel ouderen leven helemaal op wanneer hun problemen erkend en behandeld worden.

Het effect van een late diagnose moet niet onderschat worden, dit speelt bijvoorbeeld bij autisme en ADHD. Doordat deze diagnoses vooral bij kinderen en jongvolwassenen worden gesteld, worden ouderen daarbij over het hoofd gezien. Veel ouderen hebben een leven achter de rug waarin ze niet wisten dat autisme of ADHD speelde, terwijl ze zich wel vaak anders hebben gevoeld. Sommigen zijn er diep ongelukkig door geworden en hebben te lijden gehad van langdurig depressieve klachten of angststoornissen.

Het boek gaat in op de verhalen van een aantal ouderen. Na een ingrijpende verandering in hun leven, bijvoorbeeld het overlijden van de partner, lopen ze soms helemaal vast. Is er eenmaal een onderzoekstraject gestart en een juiste diagnose gesteld, dan kunnen psycho-educatie en behandeling hen flink vooruit helpen. Nadat ze levenslang geprobeerd hebben net zoals anderen te functioneren, begrijpen ze nu waarom dat steeds niet lukte. Daarna kunnen hun depressieve klachten en angststoornissen op de juiste manier worden aangepakt. Hun leven kan een nieuwe start krijgen.

De auteurs zijn beiden psycholoog en psychotherapeut en ze hebben veel ervaring met ouderen en psychische klachten.
Het boek is toegankelijk geschreven en gaat vooral in op de praktijk van het diagnosticeren en behandelen van psychische problemen bij ouderen.

https://www.bol.com/nl/nl/p/met-de-jaren/9300000129684781/?bltgh=rKa5MXUxxqBlPmm958lPxA.2_11.12.ProductImage

 

 

Scroll naar boven