Typisch Matty

“Typisch Matty”is een film over een vrouw, die op 82-jarige leeftijd de diagnose autisme kreeg en over de zoektocht naar een passende woonplek voor haar.

De film is gemaakt door haar dochters. Hun moeder had altijd al een ‘gebruiksaanwijzing’. Die werd wat langer en ingewikkelder na het overlijden van hun vader. Ze werd somber, verwaarloosde zichzelf en kon zich niet meer goed redden in haar eigen huis.
Uiteindelijk kreeg ze een plek in een verzorgingshuis. Het werd een drama: de verzorging wist zich geen raad met haar vaak dwangmatige gedrag. Na ongeveer 8 maanden gaf het verzorgingshuis aan dat ze moest verhuizen.

Na een lange, moeizame zoektocht hebben ze een passende woonplek voor haar gevonden. Het personeel heeft daar ervaring met psychiatrische bewoners, een respectvolle open houding, geduld en geeft zorg op maat.
De wetenschap dat ze autisme heeft, heeft de familie handvaten gegeven hoe het beste met haar om te gaan.

Met deze documentaire willen ze hun ervaringen delen en zo hulpverleners, familie en anderen rondom ouderen met autisme die hulp en zorg nodig hebben, informeren. Hun missie is dat ouderen met autisme in de zorg gezien worden en de juiste zorg krijgen.

(Bron: website http://www.typischmatty.nl/ )

Scroll naar boven