Marjolijn Schreiver

Autisme is ...

  • misschien niet wat je denkt, en voor iedere autist weer anders
  • voor oud en jong, mannen en vrouwen
  • levenslang anders zijn
  • ingewikkeld, om te hebben en om te verklaren
  • erfelijk
  • veelzijdig, maar dat is een andere website
  • niet mild, al lijken de verschijnselen licht.
Mind my mind

Film: Mind my mind

De animatiefilm Mind my mind uit 2019 is gemaakt door Floor Adams en heeft op 18 filmfestivals een prijs gewonnen.
De film geeft een kijkje in het hoofd van een jonge man met autisme, die verliefd wordt.

Er woont een mannetje in zijn hoofd, die de database beheert waarin alle sociaal wenselijke scenario’s staat opgeslagen. Je ziet hoe druk het wordt  in zijn hoofd, wanneer hij overprikkeld raakt. Hij is iemand die wel heel veel weet, dat hij vooral uit boeken heeft geleerd. Maar voor de eisen van het dagelijks leven heeft hij daar niet zoveel aan. Hij kan je over zijn favoriete onderwerpen (o.a. modelvliegtuigjes) honderduit vertellen, maar weet niet wat hij moet zeggen tegen het meisje dat hij zo leuk vindt. Hij maakt gebruik van scripts, gedragsregels over wat hij wel en ook wat hij absoluut niet kan zeggen in bepaalde situaties,
Kan hij het meisje vertellen over zijn autisme? En hoe dan?
Ze blijkt gelukkig iemand te zijn, die juist zijn autistische eigenaardigheden waardeert. Dus er is een happy end.

Meestal worden mensen met autisme heel stereotiep afgebeeld in films, maar in deze film is dit juist realistisch en herkenbaar. De belevingswereld van iemand met autisme wordt treffend verbeeld.
Ik herkende zeker heel veel in de film, maar vond het wel jammer dat het weer over een jonge man ging. Ook dat is een cliché, dat alleen (jonge) mannen autisme kunnen hebben. Het zou mooi geweest zijn als bijvoorbeeld de vrouw op wie hij verliefd wordt, ook autisme zou blijken te hebben. Soort zoekt soort, zo gaat het immers vaak. Nu speelt zij alleen een bijrol.

De filmmaakster (Floor Adams) noemt hoogbegaafde, hoogfunctionerende autisten een vergeten groep. Ze worden over het hoofd gezien, omdat je van buiten niet ziet wat ze hebben en ze het zelf ook vaak niet weten. Maar ondertussen hebben ze wel veel last van de dagelijkse worsteling om te functioneren in het leven.

De film is (op dit moment) te zien via streamingsdienst Prime video en op DVD.

Scroll naar boven